Stelling RB: Voorgestelde regels zijn onwerkbaar

6 september 2019

Stelling RB: Voorgestelde regels zijn onwerkbaar

Het Register Belastingadviseurs (RB), dé beroepsvereniging van fiscalisten voor het mkb, vindt dat het wetsvoorstel ATAD 2 de praktijk opzadelt met een onwerkbare situatie. Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB: “Het voorstel volgt uit Europese regels en moet worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Maar veel regels zijn wel erg lastig voor de praktijk, die straks veel toetsen moet uitvoeren om een juiste aangifte te kunnen indienen. Een goede toelichting over de doelmatigheid van die onwerkbare situatie ontbreekt helaas.”

Administratieve lasten nemen toe
Adjay Pahladsingh (Commissie Wetsvoorstellen van het RB): “Enkele van de voorgestelde regels zullen het mkb nauwelijks raken. Maar situaties met vaste inrichtingen komen in de praktijk wél vaker voor. De onderzoeksplicht waar de mkb-praktijk straks mee wordt geconfronteerd, zorgt voor een aanzienlijke toename van administratieve lasten.” 

Bewijslastverdeling wordt omgedraaid
Pahladsingh vervolgt: “Wat ook opvalt is dat de bewijslastverdeling omgedraaid lijkt te worden. De belastingplichtige moet in de administratie gegevens opnemen waaruit blijkt of de maatregelen tegen hybride mismatches van toepassing zijn. Dat strookt niet met de bestaande regels omtrent de bewijslastverdeling, waar belastingplichtigen de bewijslast hebben voor het bestaan van kosten die zij in aftrek brengen en de Belastingdienst voor beperkingen c.q. uitsluitingen. De positie van de Belastingdienst wordt hierdoor, ten koste van de positie van de praktijk, versterkt. Geen goede zaak wat ons betreft!” 

Reactie Register Belastingadviseurs inzake wetsvoorstel ATAD 2

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.