Stelling RB: Noodzaak nieuwe concernregeling ontbreekt

1 augustus 2019

Stelling RB: Noodzaak nieuwe concernregeling ontbreekt

In een reactie op de internetconsultatie voor een nieuwe groepsregeling in de vennootschapsbelasting, laat het Register Belastingadviseurs (RB) weten vooral niet veel te willen wijzigen aan het huidige systeem. Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB: “Het huidige systeem is na de spoedreparatie zó aangepast dat de grootste (mogelijke) strijdigheden met EU-recht wel zijn weggenomen. Een grote wijziging van het systeem is niet nodig. Een dergelijke exercitie moet dan ook worden voorkomen. Dat kost een hoop tijd die niet nodig is.”

Huidige systeem kent veel voordelen
Adjay Pahladsingh (Commissie Wetsvoorstellen van het RB): “Het huidige systeem kent veel voordelen voor het mkb. Denk aan de mogelijkheid van horizontale verliesverrekening. Maar ook dat geen winst genomen hoeft te worden op onderlinge transacties is prettig en dat sluit ook aan bij de economische realiteit. En dat ondernemingen geen transfer pricing-documentatie hoeven op te stellen en bij te houden, is ook een mooie bijkomstigheid. Een nieuw systeem kan grote gevolgen hebben voor ondernemingen als zij daar wél mee te maken krijgen. Hun administratieve lasten zullen enorm stijgen. En de Belastingdienst moet straks ook heel veel extra aangiften beoordelen en afwikkelen als de dochtermaatschappijen zelfstandig belastingplichtig zouden worden. Dat moet zoveel mogelijk worden voorkomen.”

Uniek systeem in Europa
Pahladsingh vervolgt: “Never change a winning team zegt men in de voetballerij. Ook voor interessante fiscale vehikels geldt dat wat ons betreft. Tijdens de startbijeenkomst op 14 februari 2019 bij het Ministerie van Financiën bleek wel dat het gros van de aanwezigen pleitte voor behoud van het huidige systeem. Ook wij pleitten daarvoor en dat is ook de kern van onze reactie op de consultatie. Het unieke karakter van het huidige systeem binnen Europa heeft een aanzuigende werking voor het bedrijfsleven, wat ook goed is voor de werkgelegenheid. Door dit overboord te zetten, bestaat het risico dat Nederland zich straks uit de markt prijst. Dat moet worden voorkomen.”

> Reactie Register Belastingadviseurs inzake de internetconsultatie voor een nieuwe groepsregeling in de vennootschapsbelasting
> Position paper d.d. 7 februari 2019

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.