Reactie RB ‘Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten’

29 mei 2019

Reactie RB ‘Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten’

Het RB heeft dinsdag 28 mei gereageerd op het ter consultatie voorgelegde wetsvoorstel Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten.

Het RB is groot voorstander van transparantie als deze zorgt voor een beter financieel stelsel waarin een dam wordt opgeworpen tegen witwassen en/of financiering van terrorisme. Maar het RB vraagt in zijn reactie, met het oog op de privacy, wel om een zorgvuldige afweging. Daarnaast wijst het RB op het gebruik van veel ongedefinieerde begrippen die mogelijk zeer ruim in te vullen zijn, hetgeen voor rechtsonzekerheid voor de praktijk zorgt.

Meer specifiek vraagt het RB zich onder meer af hoe een uiteindelijk belanghebbende te weten komt dat hij is geregistreerd is als uiteindelijk belanghebbende. Voorts vraagt het RB zich af waarom minderjarigen om afscherming van hun gegevens moeten verzoeken, terwijl duidelijk is dat minderjarigheid voldoende reden is voor afscherming. Automatische afscherming zou dan toch meer voor de hand liggen. Ook gaat het RB in de reactie in op de invulling van de poortwachtersrol van belastingadviseurs en andere Wwft-instellingen.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.