Wetsvoorstel openbaarmaking vergrijpboeten volgens RB overkill

4 februari 2019

Wetsvoorstel openbaarmaking vergrijpboeten volgens RB overkill

In een reactie op het voorgelegde concept van het wetsvoorstel ‘Openbaarmaking vergrijpboeten’, laat het Register Belastingadviseurs (RB) weten geen voorstander te zijn van dit voorstel. Fons Overwater, voorzitter van het RB: “Het RB is groot voorstander van de bestrijding van belastingontduiking en fraude met toeslagen. Maar wij zien niet de noodzaak voor het openbaar maken van bestuurlijke boeten, omdat er voldoende alternatieven zijn om adviseurs die zich hieraan schuldig maken te bestraffen.” 

Noodzaak ontbreekt volgens RB
Het tegengaan van het faciliteren van belastingontduiking door adviseurs vormt het motief voor dit conceptwetsvoorstel. Het RB is voorstander van een keiharde aanpak richting deze belastingadviseurs, maar wijst erop dat er onder de huidige wetgeving al voldoende andere mogelijkheden zijn om zware sancties op te leggen. “In de praktijk zien we dat deze sancties slechts zeer beperkt worden opgelegd. De noodzaak voor openbaarmaking van bestuurlijke boeten ontbreekt dan ook”, laat Fons Overwater weten. 

Maatschappelijk belang versus bedrijfsbelang
Publicatie van opgelegde vergrijpboeten kan een algemeen belang dienen, in die zin dat belastingplichtigen geen verkeerde keuze maken ten aanzien van hun adviseur. De naam van een onbetrouwbare adviseur zal daarom op de website van de Belastingdienst worden gepubliceerd. “Het conceptwetsvoorstel gaat echter een stap verder door ook de kantoornaam te publiceren, ongeacht of het kantoor verantwoordelijk gehouden kan worden voor de misstappen van de adviseur. Het kantoor kan hierdoor forse commerciële schade oplopen, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Het voorstel in de huidige vorm voorziet niet in enige vorm van rechtsbescherming voor het kantoor zelf. Alleen als het kantoor zelf ook veroordeeld wordt mag het in de publicatie worden meegenomen, anders niet. Dit moet beter uitgewerkt worden”, sluit Overwater af.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.