RB reageert op nota verslag Wet spoedreparatie fiscale eenheid

4 december 2018

RB reageert op nota verslag Wet spoedreparatie fiscale eenheid

Op 22 februari 2018 heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat de Nederlandse fiscale eenheid vennootschapsbelasting op onderdelen niet EU-proof is. De strijdigheid zit hem in de mogelijkheid om de toepassing van artikel 10a Vpb in binnenlandse situaties te voorkomen door een fiscale eenheid aan te gaan, terwijl dat voor buitenlandse situaties niet mogelijk is.

Het wetsvoorstel betreft de spoedreparatie fiscale eenheid, welke betrekking heeft op verschillende wettelijke regelingen. Voor het mkb zal vooral de reparatie van artikel 10a Vpb impact hebben. Het RB was dan ook verheugd dat op 20 april 2018 de tijdelijke overgangsmaatregel werd aangekondigd ter verzachting van de spoedmaatregelen. Onder bepaalde voorwaarden kan hierdoor een beroep worden gedaan op een franchise van € 100.000 bij de toepassing van artikel 10a Vpb. Deze tijdelijke maatregel is vastgelegd in artikel III van het wetsvoorstel overgangsmaatregel en geldt alleen voor 2018.

Het RB heeft in de eerdere reactie op het wetsvoorstel (net als andere partijen) verzocht om deze maatregel te verlengen. Helaas wordt dit verzoek in de nota naar aanleiding van het verslag afgewezen. Recent heeft het RB in een nieuwe reactie gevraagd om dit standpunt te heroverwegen. Hierbij wordt vooral ingegaan op de doelmatigheidsaspecten van het voorstel om de overgangsmaatregel niet te verlengen.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.