Register Belastingadviseurs vraagt aandacht voor positie fiscaal dienstverlener bij elektronisch berichtenverkeer met Belastingdienst

19 mei 2015

Register Belastingadviseurs vraagt aandacht voor positie fiscaal dienstverlener bij elektronisch berichtenverkeer met Belastingdienst

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft recent een reactie op het wetsvoorstel Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst gestuurd aan leden van de Tweede en Eerste Kamer. Het RB vraagt in deze reactie aandacht voor de positie van de fiscaal dienstverlener bij invoering van een algemene verplichtstelling tot elektronisch berichtenverkeer tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst, waarin dit wetsvoorstel voorziet.

Verplichtstelling elektronisch berichtenverkeer
Het wetsvoorstel voorziet in een algemene verplichtstelling tot elektronisch berichtenverkeer tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst. Digitaal communiceren wordt dus de regel voor alle belastingplichtigen. Iedere belastingplichtige moet een eigen berichtenbox bij de overheid activeren. Hierin plaatst de Belastingdienst beschikkingen (bijvoorbeeld aanslagen). Belastingplichtigen moeten de berichtenbox zelf periodiek controleren. Wellicht komt er een mogelijkheid om bijvoorbeeld via een sms-bericht op de hoogte te worden gesteld van de plaatsing van een nieuw bericht in de berichtenbox.

Gevolgen voor fiscaal dienstverlener bij verplichtstelling
Het RB vraagt in de reactie aandacht voor de positie van de fiscaal dienstverlener. Deze heeft uiteraard geen toegang tot de berichtenbox. Tevens plaatst het RB de opmerking dat de rechtsbescherming van de grote groep belastingplichtigen die wordt gekenschetst als ‘niet digitaal zelfredzaam’ in het gedrang komt. Onduidelijk is op welke termijn verwacht wordt dat deze groep wél digitaal zelfredzaam is. Bij de implementatie van het wetsvoorstel wordt veelvuldig gebruik gemaakt van ministeriële regelingen. Net als de Raad van State is het RB van mening dat veel onderdelen bij wet zouden moeten worden geregeld en niet bij ministeriële regelingen.

Eerder was dit voorstel opgenomen in het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst. Vanwege herziening daarvan, laat behandeling daarvan op zich wachten. Daarom is het onderdeel ‘elektronisch berichtenverkeer’ in een afzonderlijk wetsvoorstel ondergebracht

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.