Veelgestelde vragen aan de RB

Ik heb een auto van de zaak. Wanneer krijg ik te maken met bijtelling?
U moet rekening houden met bijtelling als u de auto van uw onderneming ook privé gebruikt. Dit hoeft niet als u kunt aantonen dat u minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van uw auto. Bij ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld. Lees voor meer informatie de folder ‘Een auto aanschaffen. Zakelijk of privé?’ of laat u adviseren door een RB.

Ik gebruik mijn privéauto voor de zaak. Welke kosten mag ik aftrekken van de belasting?
U mag € 0,19 per kilometer aftrekken van de belasting. U moet wel kunnen aantonen dat de kilometers zakelijk zijn gereden. Heeft u meer vragen over een zakelijke of privé auto? Lees dan vooral de folder ‘Een auto aanschaffen. Zakelijk of privé?’ of vraag het een RB.

Mijn partner werkt mee in mijn bedrijf. Wat moet ik fiscaal regelen?
U kunt dit op meerdere manieren regelen. Dit zijn beknopt de mogelijkheden:

  • U betaalt uw partner minder dan € 5.000. U kunt mogelijk gebruikmaken van de meewerkaftrek.
  • U spreekt met uw partner af dat u een arbeidsbeloning betaalt van meer dan € 5.000. U kunt deze vergoeding aftrekken van de winst.
  • U sluit een arbeidsovereenkomst met uw partner, zodat uw partner bij u in dienstbetrekking is. Ook in dit geval kunt u de salariskosten in aftrek brengen.
  • U en uw partner worden samen ondernemer.

Vind meer uitleg over de bovenstaande opties in de folder ‘Partner in de zaak?’. Voor persoonlijk advies kunt u uiteraard bij een RB terecht.

Ik gebruik een deel van mijn eigen woning als werkruimte. Kan ik de kosten van mijn werkruimte aftrekken van de belasting?
In een beperkt aantal gevallen is kostenaftrek mogelijk. In de meeste gevallen kunt u de kosten van de werkruimte niet aftrekken. Wilt u in aanmerking komen? Dan heeft uw werkruimte in ieder geval een eigen ingang en een toilet of wasbakje nodig. Maar er zijn nog vele aanvullende voorwaarden die per situatie kunnen verschillen. Ook is kostenaftrek niet in alle gevallen voordelig. Win daarom deskundig advies in.

Ik overweeg om personeel aan te nemen. Wat moet ik regelen?
Als u personeel aanneemt, moet u veel regelen. Denk aan het bijhouden van een salarisadministratie, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, verzekeringen afsluiten en nog veel meer. De meeste ondernemers besteden dit daarom uit. Bijvoorbeeld aan een belastingadviseur of een loonbureau.

Ik ga scheiden. Heeft dit effect op mijn eigen bedrijf?
Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan valt het bedrijf ook in deze gemeenschap en moet de waarde verdeeld worden. Heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn de gevolgen voor de onderneming afhankelijk van deze voorwaarden.
Een scheiding heeft dus fiscale en financiële gevolgen voor uw bedrijf. Daarom is het goed u te laten adviseren door een RB-adviseur.

Ik wil stoppen met mijn bedrijf. Wat zijn de gevolgen?
Er komt een heleboel kijken bij het stoppen van een bedrijf. Hoe wilt u stoppen? Wilt u het bedrijf verkopen aan derden? Wilt u het bedrijf overdragen aan familieleden? Heeft u al nagedacht over wanneer u wilt stoppen? En wat wilt u gaan doen zodra u gestopt bent? Essentieel is dat u hier op tijd over nadenkt. Om alle gevolgen en acties op een rijtje te zetten, is deskundig advies noodzakelijk. Lees alvast meer in de folder ‘Uw bedrijf overdragen?’ en laat u daarna adviseren door een RB.

Ik wil een onderneming starten. Waar moet ik aan denken?
De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen. Voordat uw idee kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming, doorloopt u een aantal belangrijke stappen. Van het schrijven van een ondernemingsplan en het uitvoeren van marktonderzoek tot het inschrijven bij de KvK. U leest de verschillende stappen in de folder ‘Een onderneming starten’. Of raadpleeg een RB bij verdere vragen.

Ik wil mijn onderneming uitbreiden naar het buitenland. Hoe doe ik dit?
De wereld wordt steeds kleiner en het is makkelijker en aantrekkelijker dan ooit om over de grens zaken te doen. Als ondernemer krijgt u dan te maken met internationale handel. Wat komt hier allemaal bij kijken? Denk bijvoorbeeld aan belasting. Welk land bent u wat verschuldigd? Internationale handel brengt daarnaast juridische eisen met zich mee. Welke precies? Lees meer in de folder ‘Internationaal zakendoen’. En vraag vooral een RB om zijn kennis over internationaal belastingrecht. Zo komt u ook buiten Nederland goed beslagen ten ijs.

Mijn bedrijfssituatie is veranderd. Wat betekent dit voor mijn rechtsvorm?
Als ondernemer moet u bij de start van uw bedrijf een rechtsvorm kiezen. Welke juridische vorm het best bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Het kan ook goed zijn om gedurende het bestaan van uw onderneming – bijvoorbeeld bij (verwachte) groei of omdat u de onderneming binnen niet al te lange tijd wilt overdragen – van rechtsvorm te veranderen. Lees in de folder ‘Eenmanszaak of besloten vennootschap’ meer over de verschillende rechtsvormen en vraag een RB welke rechtsvorm het beste bij uw situatie past.

Ik wil (een deel van) mijn onderneming schenken. Hoe doe ik dit zo voordelig mogelijk?
Veel ouders en grootouders schenken aan hun (klein)kinderen, omdat de ontvanger daardoor in staat is al op jongere leeftijd iets zinsvols met het vermogen te doen. Bijvoorbeeld studeren, een huis kopen of een onderneming starten. Als ondernemer kunt u ook (een deel van) uw onderneming schenken aan bijvoorbeeld uw bedrijfsopvolger. In dat geval heeft u recht op een bijzondere vrijstelling. Lees hier meer over in de folder ‘Schenken’. Voor advies over uw persoonlijke situatie kunt u altijd bij een RB terecht.Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.