In de puree

12 december 2019

In de puree media

Wellicht kent u het gedicht van Willem Wilmink met als titel ‘Troostlied voor wie met Kerst alleen zijn’. Het is droevig en tegelijkertijd geruststellend; ‘Wees niet zo bang voor Kerst, het zijn twee dagen, dat is niet meer dan achtenveertig uur. En uren, het ene vlug, het andere trager, uren vervliegen op den duur’. Wilmink wijst erop dat er anderen zijn die grotere problemen hebben dan jij; ‘Gedenk de dieren op de schalen en de borden, die zitten meer dan jij in de puree’.

Want kerst is natuurlijk vooral (of in ieder geval ook) een groot eet- en drinkfestijn geworden. De werkgever die voor de medewerkers – vanzelfsprekend naast het kerstpakket - geen kerstlunch organiseert, heeft het niet helemaal begrepen. Ook fiscaal niet, want een kerstlunch (of -diner) mag forfaitair gewaardeerd worden, zolang het etentje maar op kantoor plaatsvindt. In de sfeervol verlichte en met een kerstboom versierde hal bijvoorbeeld, in de met kerstgroen getooide bedrijfskantine of voor mijn part op het dakterras van de zaak. Jassen aan en mutsen op, de brand in de vuurkorven en graag een extra borrel voor tegen de kou. Maar gezellig dat het is! Ook als de maaltijd gebruikt wordt tijdens een personeelsfeest (Santa op bezoek, waarom ook niet?) mag er forfaitair gewaardeerd worden, zolang er maar op kantoor gefeest wordt.

Het eertijds bestaande verschil in fiscale behandeling van verschillende soorten maaltijden is verdwenen. Er geldt één uniform bedrag voor alle soorten maaltijden. We praten dan over € 3,35 per maaltijd en dat bedrag mag ook nog eens worden aangewezen als eindheffingsloon. Wat de pot schaft voor dat bedrag is een zaak van de werkgever. Warm en/of koud, zalm of kaviaar met bubbels, pizza of patat met onbeperkt kroketten, vegan desnoods; u kunt het voor een bijtelling van € 3,35 zo gek maken als u zelf wilt. Mits op kantoor, dat dan weer wel. Wie scherp aan de wind vaart vraagt aan het personeel een eigen bijdrage van € 3,35. Dan trekt u helemaal een lange neus naar de fiscus, want er valt niets bij te tellen. Desnoods gooit u dat bedragje daarna weer fiscaalvriendelijk in een kerstcollectebus, zodat de minderbedeelden ook een kopje warme soep kunnen krijgen. Dat is de ware kerstgedachte! Want zoals Wilmink al dichtte: ‘Eten is beter dan gegeten worden, ook in de glans van Lucas 2’. Voor de minder bijbelvasten onder ons: op die plek in de Bijbel is het kerstverhaal te vinden.

Kortom: ik wens u allen een smakelijk kerstfeest.

mr. S.F.J.J. (Sylvester) Schenk RB
directeur fiscale zaken Register Belastingadviseurs

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.