… alsmede het Sint Nicolaasfeest.

26 november 2019

… alsmede het Sint Nicolaasfeest. media

Lang geleden – toen de dieren nog praten konden en er voor werknemers nog leuke fiscale dingen bestonden – kenden we een regeling waarbij de werkgever ter gelegenheid van ‘erkende feestdagen alsmede het Sint Nicolaasfeest’ aan zijn werknemers een bedragje van 100 gulden belastingvrij mocht uitkeren. Het bedrag schijnt in de nadagen van de regeling nog opgetrokken te zijn naar 110 gulden, maar dat is me eerlijk gezegd ontschoten. Het geld mocht samen met het salaris over de betreffende periode worden overgemaakt, en op die manier kon er toch maar mooi 330 gulden aan het december-salaris worden toegevoegd (want naast Sint Nicolaas telt december ook nog Kerstmis en Oud & Nieuw). Nog leuker was het als het bedrag contant in zo’n mooi bruin envelopje overhandigd werd. ‘Vuurtje stoken en contant geld, dat is toch het mooiste wat er is’ wist één van mijn collega’s in dat verband te melden. Ook nog belastingvrij dus, mits maar onverplicht. Kortom, de uitkering was ieder jaar weer een enorme verrassing (duh), behalve bij mijn vorige werkgever. Daar had de ondernemingsraad, na overleg met de hoofddirectie, de harde (schriftelijke) toezegging binnengesleept dat de geschenkenregeling dat jaar zou worden toegepast. Als gevolg was de uitkering niet langer onverplicht en dus belast. Het kostte de club veel geld, maar dat was het meer dan waard. Want wat hebben we moeten lachen om de beteuterde snuitjes van de hoofddirectie.

Nog leuker was de zaak die leidde tot mijn eerste procedure. In de decembermaand werd er bij een onderneming een personeelsfeest georganiseerd, waar roulette gespeeld kon worden. Met echte fiches en dito geld. De hiervoor genoemde bonus van 300 gulden werd bij de ingang uitgedeeld door de directeur, die de werknemers ontving. Spelen mocht, maar was uiteraard niet verplicht. Die avond won het gezamenlijke personeel 50.000 gulden (door de croupiers te declareren bij de werkgever) en er werd geprocedeerd over de vraag of dat bedrag (uiteraard te bruteren) loon was. Nee, vond uiteindelijk de Centrale Raad van Beroep. Het resulteerde in een WFR artikel, een artikel in de Volkskrant en een uitzending in een actualiteitenrubriek. Inderdaad, wat u zegt: ‘Never as good as the first time’, zo ook hier.

De betreffende regeling is inmiddels al weer lang ter ziele. U schijnt tegenwoordig fiscaal gefaciliteerd een feestdagenpakketje te mogen uitdelen. Dat mag ook een Sintpakket zijn, met pepernoten, marsepein en banketstaaf. Maar de magie van die drie wonderschone bruine biljetten van honderd gulden, met daarop een snip of Michiel de Ruijter, krijgen we nooit meer terug.  

mr. S.F.J.J. (Sylvester) Schenk RB
directeur fiscale zaken Register Belastingadviseurs

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.