Pasen?

11 april 2019

Pasen? media

Nee, we gaan het niet hebben over de vraag of het nu paaseitjes of verstopeitjes zijn. Daar heeft het Register Belastingadviseurs geen mening over. En wat we met Pasen precies vieren ga ik u evenmin uitleggen. Ik schat u namelijk hoger in dan de gemiddelde eerstejaars aan de Rijksuniversiteit Leiden. De psycholoog Dolph Kohnstamm deed daar namelijk enkele jaren geleden een – naar eigen zeggen niet representatief - onderzoek naar de parate en algemene kennis onder tweehonderd startende studenten. De resultaten waren bedroevend, waarbij de foute antwoorden vaak uiterst amusant waren. In antwoord op de vraag wat we eigenlijk met Pasen vieren, was het antwoord opvallend vaak; 'Eieren zoeken.' Dat de diepere betekenis van Pinksteren nog onbekender was, zal u evenmin verbazen. Maar speaking about die eieren. Wat moet u daar fiscaal bezien nu eigenlijk van weten? Daar valt meer over te zeggen dan de 400 woorden die mij in het kader van deze column zijn toebedeeld. Veel meer zelfs. Maar we doen – zoals altijd – ons best. 

Om te beginnen met de loonbelasting. Eigenlijk de loonheffingen, maar een kniesoor die daar op let. De werkgever die aan zijn of haar werknemers ter gelegenheid van Pasen een paaspakket (vaker gevuld met chocolade dan met haas overigens) verstrekt, moet rekening houden met de fiscale regels van de werkkostenregeling. Al kan dat paasgeschenk ook ondergebracht worden in de vrije ruimte, mits daar nog ruimte over is natuurlijk. Bij veel werkgevers wordt de hele vrije ruimte (en meer) aan de lunchtafel door het personeel opgevroten. Gelukkig kunnen ‘consumpties tijdens werktijd genuttigd op de werkplek, voor zover geen onderdeel uitmakend van een maaltijd’ (u begrijpt: ik citeer wetgeving en dan loopt het altijd wat stroef), onbelast worden vergoed of verstrekt. De door de werkgever bij het koffiezetapparaat neergezette schaal met paaseitjes voor algemeen gebruik kan (en zal!) dus onbelast leeggegraaid worden. Maar mee naar huis nemen mag dan weer niet. 

De omzetbelasting is zoals bekend een vak apart. Gelukkig valt chocolade (en hazenrugfilet) onder het verlaagde tarief van negen procent. Verpakkingen delen in het tarief van het verpakte, tenzij die verpakking weer een zelfstandige gebruikswaarde heeft. Denk aan een fraaie glazen vaas gevuld met eitjes. Ook gevulde chocolade-eieren zijn fiscaal verdacht. Zit er een speeltje in dan is het speeltje hoogbelast, het ei weer laagbelast. ‘Candy novelties’ schijnt het te heten. Een novelty van anderhalve euro of minder (exclusief btw) is gelukkig altijd laagbelast. Aan mierenneuken doen ze gelukkig niet bij de fiscus. Maar dat wist u natuurlijk al. Net als de betekenis van Pasen en van Pinksteren.

mr. S.F.J.J. (Sylvester) Schenk RB
directeur fiscale zaken Register Belastingadviseurs

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.