O dennenboom

10 december 2018

O dennenboom media

Gezeten naast de kerstboom, in een oude maar comfortabele fauteuil, een vers houtblok in de open haard en een alcoholisch drankje onder handbereik; er zijn slechtere manieren om de kerst door te komen. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar na een poosje dwalen mijn gedachten dan toch weer af richting de fiscaliteit. Zo’n kerstboom, ‘hoe zit dat eigenlijk belastingtechnisch gezien’? Maar even oud-collega Roemeling gebeld, mijn fiscale geweten op omzetbelastinggebied. Dick weet het ook niet meteen, maar een appje op een moment dat andere mensen slapen brengt al snel raad; ‘De levering van naaldbomen is belast naar het lage btw-tarief, ook als de naaldboom als kerstboom wordt gebruikt. Zie post a48 in tabel 1’. Het verlaagde tarief voor kerstbomen dus. Dat draagt bij aan de ware kerstgedachte, is mijn eerste gedachte. Maar dan besef ik dat we volgend jaar drie procentpunten meer kwijt zullen zijn aan de boom. Ai, dat is dan weer jammer. Ik dommel verder. Als die boom 6% is, geldt dat voor de ballen en lampjes misschien dan ook? Samengestelde prestaties weet ik nog van vroeger en iets met het Card Protection Plan arrest van het EG Hof van Justitie (voor de liefhebbers: 25 februari 1999, C-349/96). Mwah, ik zou m’n geld er niet op zetten. Misschien dan toch maar kerstkransjes (inderdaad; 6%) in de boom hangen. Kerstbomen kun je – geloof het of niet – ook leasen, en volgens Wikipedia maken ‘uit milieuoverwegingen adoptie-, huur- of statiegeldbomen opgang’. Hoe dat btw-technisch uitwerkt laat ik graag over aan onze specialistengroep omzetbelasting. 

Of de leden van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers recht kunnen doen gelden op de bosbouwvrijstelling is nog maar zeer de vraag. De landbouwvrijstelling daarentegen ligt voor hen binnen handbereik. Ik verwijs u graag naar de onvolprezen FED-brochures over de bosbouw- resp. de landbouwvrijstelling. Ook met de cultuurgrondvrijstellingen in de overdrachtsbelasting en de OZB zit het wel snor, nu op grond van de statuten van de genoemde vereniging enkel professionele kwekers lid kunnen worden en hobbykwekers nadrukkelijk worden uitgesloten. 

Een kerstboom neemt u in de regel mee in de auto of achter op de fiets in een netje. Verpakkingenbelasting roept de oplettende lezer meteen! Een volgende vraag is dan of zo’n netje een primaire of een secundaire verpakking is. Ik weet het niet en wil het geloof ik ook niet weten. Aan 14 uur stroom voor de kerstverlichting bent u volgens een vergelijkingswebsite maar liefst € 0,30 kwijt. Daar zit ongetwijfeld opnieuw een bedragje aan belastingen in, maar veel kan het niet zijn. Nee, het mag duidelijk zijn: Kerstmis is een feest maar vooral ook voor de fiscus. Al was het maar omdat de accijns op mousserende wijn (‘bubbels’) veel hoger is dan op stille wijn. Plop! 

Desondanks: ik wens u allen een zalig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar!

mr. S.F.J.J. (Sylvester) Schenk RB
directeur fiscale zaken Register Belastingadviseurs

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.