Het Belastingplan 2019: stof tot nadenken?!

10 oktober 2018

Het Belastingplan 2019: stof tot nadenken?! media

Het Belastingplan 2019 laat zeker het nodige stof opwaaien. Hoeveel stof er op uw pad komt te liggen, zal van ondernemer tot ondernemer verschillend zijn. Maar linksom of rechtsom, ook u wordt ongetwijfeld geconfronteerd met de uitwerking van bepaalde plannen. Hoe bereidt u zich voor op de aangekondigde fiscale veranderingen? Heeft u de bezem al klaarstaan of bent u nog op zoek naar wat hulp? Uw RB kijkt graag samen met u wat de aangekondigde belastingvoorstellen betekenen voor uw situatie. Een aantal vragen waar u als vereniging of werkgever de komende tijd over na kunt denken: 

  1. Is het nodig dat ik onze vrijwilligersvergoeding aanpas in 2019?
  2. Kan ik mijn werknemers vanaf 2020 motiveren met een fiets van de zaak met een eenvoudige bijtellingsregeling? 
  3. Komt de overheid nog met een fatsoenlijke overgangsregeling voor werknemers met een 30%-regeling? 

Aanpassing vrijwilligersregeling
Goed nieuws voor vrijwilligers bij een sportvereniging of ‘goede-doelenclub’. Wanneer zij een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden voor deze vereniging of club, kan deze vergoeding onder voorwaarden onbelast worden ontvangen. Wanneer het Belastingplan 2019 wordt aangenomen, mag deze vergoeding vanaf 1 januari 2019 op jaarbasis maximaal € 1.700 per kalenderjaar bedragen met een maximum van € 170 per maand. Dit betekent een verhoging van € 200 per jaar, respectievelijk € 20 per maand. Een vrijwilligersregeling voorkomt administratieve rompslomp bij de vereniging of club en geeft vrijwilligers vooral een steuntje in de rug voor de tijd en moeite die zij voor het maatschappelijke doel inzetten. 

Fiets van de zaak
We kennen vast allemaal de auto van de zaak en de regelgeving rondom de bijtelling voor de werknemer die deze auto van de zaak rijdt. Vanaf 2020 geldt er een soortgelijke regeling voor de fiets van de zaak. Nu geldt bij een fiets van de zaak nog dat per werknemer berekend moet worden wat het voordeel is. Vanaf 2020 bedraagt de bijtelling voor de fiets van de zaak 7% van de consumentenprijs van de fiets, mits er sprake is van privégebruik door de werknemer. Het privégebruik moet worden aangetoond door de inspecteur. Gemakshalve komt de wetgever de inspecteur tegemoet, door te veronderstellen dat woon-werkverkeer privégebruik is. De regeling gaat ook gelden voor fietsen met trapondersteuning. Als de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik, dan komt deze in mindering op de bijtelling. 

Aanpassing 30%-regeling
Als het aan de wetgever ligt, wordt de 30%-regeling behoorlijk aangepast per 1 januari 2019. De 30%-regeling is bedoeld voor werknemers uit het buitenland die een specifieke deskundigheid bezitten die in Nederland schaars is. Om de expertise naar Nederland te halen, kunnen deze werknemers 30% van hun loon onbelast ontvangen. Het mag duidelijk zijn dat dit een zeer aantrekkelijke regeling is en daadwerkelijk bijdraagt aan het binnenhalen van deze bijzondere werknemers. Naast de 30% die onbelast wordt ontvangen, gelden er ook nog andere fiscale voordelen in de inkomstenbelasting voor deze groep. Wat wordt er dan aangepast? Zonder enige overgangsregeling wordt de termijn waarin de buitenlandse werknemer gebruik kan maken van deze regeling, verkort van acht naar vijf jaar. Voor werknemers die nu gebruikmaken van deze regeling betekent dit een forse strop. In de parlementaire behandeling gedurende de komende weken zal blijken of deze versobering zonder overgangsregeling stand houdt. 

Ik hoop dat ik u de nodige stof tot nadenken heb gegeven. In het geval u meer wilt weten van de verlaging van het tarief vennootschapsbelasting, het lenen van de eigen BV of de verhoging van het lage btw-tarief, deze stof leest u in mijn vorige blog

Heeft u fiscaal advies nodig om de eventuele stofwolken om te zetten tot een concreet advies? U vindt uw RB hier

Martin Hommersom LLM RB
bestuurslid Register Belastingadviseurs

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.