Jubelstemming kabinet op Prinsjesdag terecht?

20 september 2018

Jubelstemming kabinet op Prinsjesdag terecht? media

Het ligt er natuurlijk maar aan  voor wie het kabinet jubelt. Als RB kijken we naar de positie van het mkb en de plannen voor deze groep zijn de komende jaren erg mager.

Verlaging tarief vennootschapsbelasting
Om met een positief punt te starten. Het tarief van de vennootschapsbelasting gaat de komende jaren fors omlaag. Of de forse verlaging u ook een fors voordeel oplevert, dat durf ik u niet te beloven. Een voorbeeld: als ondernemer met een BV of NV loopt uw voordeel bij een winst van € 100.000  al gauw op naar € 4.000 per jaar. Dit klinkt goed hoor ik u denken. Nu wilt u echter uw winst, na inhouding van de vennootschapsbelasting, uitkeren aan uzelf als directeur-grootaandeelhouder (DGA). In dit geval gaat een deel van uw voordeel weer verloren omdat het tarief op dividend uit de eigen BV oploopt tot uiteindelijk 26,9%. Met andere woorden: van de genoemde € 100.000 winst houdt u privé ongeveer € 1.400 meer over. Tot zover nog altijd een voordeel. Kijken we vervolgens naar de andere maatregelen die de grondslag voor heffing in de vennootschapsbelasting vergroten (zoals een stevige beperking van de afschrijving voor panden in eigen gebruik), dan is het nog maar de vraag of de forse tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting u uiteindelijk onderaan de streep nog wel wat brengt.

Lenen van de eigen BV
In de reguliere media is gisteren aandacht besteed aan een fiscale maatregel die het kabinet op de valreep nog heeft opgenomen in de Miljoenennota. Met deze maatregel wil het kabinet DGA’s ontmoedigen om geld te lenen van de eigen BV. Als een DGA een schuld heeft bij de eigen BV van € 500.000 of meer, dan wil het kabinet deze schulden belasten in box 2. Uiteraard voor zover ze meer bedragen dan € 500.000. Als RB merken wij dat de aandacht in de media al tot tumult heeft geleid onder DGA’s. Het wetsvoorstel (met de exacte ins en outs van deze maatregel) is nog niet bekendgemaakt. Aangekondigd is dat het wetsvoorstel in het voorjaar van 2019 wordt gepubliceerd. De maatregel zou op 1 januari 2022 in werking treden en er wordt gezegd dat er een overgangsrecht komt voor bestaande schulden bij de BV voor de eigen woning. Het RB volgt de plannen aandachtig en komt hier zeker nog op terug.

Verhoging laag btw-tarief
Verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% betekent vooral dat mensen minder te besteden krijgen. Eten en drinken (laag tarief) blijven de mensen wel kopen, de vraag is natuurlijk of mensen ook producten blijven kopen die onder het hoge btw-tarief vallen, zoals kleding, witgoed e.d. Maar hoe zit het dan als u als ondernemer nog in 2018 een product of dienst verkoopt terwijl u pas in 2019 levert? Moet er dan nog een bijbetaling of verrekening van de btw-verhoging plaatsvinden? Het antwoord is gelukkig eenvoudig. Als u een betaling heeft ontvangen vóór 1 januari 2019, voor een prestatie die u in 2019 levert, hoeft u geen correctie naar het hogere btw-tarief van 9% te verrichten. U kunt dus volstaan met het voldoen van 6% btw, vanzelfsprekend in het tijdvak waarin u de betaling heeft ontvangen.

Vind uw RB
In deze blog heb ik een drietal zaken benoemd die mogelijk aanleiding voor u zijn om met uw RB te bespreken:
1)Uitkeren dividend: beter in 2018 of 2019 of juist in 2020?
2)Leningen bij de BV: aanhouden of wijzigen?
3)Btw-verhoging van 6% naar 9%: in 2018 betalen en in 2019 gebruiken of niet?

Heeft u nog geen fiscale vertrouwenspersoon? U vindt uw RB hier.

Het pakket Belastingplan 2019 bevat meerdere maatregelen die van invloed zijn op u als ondernemer. Over twee weken volgt een blog met drie andere aandachtspunten uit dit Belastingplan.

Martin Hommersom LLM RB
bestuurslid Register BelastingadviseursSchrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.