Ruimere definitie bouwterrein

16 april 2017

De levering van een bouwterrein is belast met btw en vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Per 1 januari 2017 is de definitie van het begrip bouwterrein gewijzigd. Hiermee is de Nederlandse wet in overeenstemming gebracht met de Europese rechtspraak.

Volgens de oude definitie was sprake van een bouwterrein bij onbebouwde grond die voldeed aan één van de vier volgende voorwaarden:

  • Aan de grond vinden bewerkingen plaats of deze hebben plaatsgevonden.
  • Een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit is verleend.
  • In de omgeving is of worden voorzieningen getroffen.
  • Er worden of zijn voorzieningen getroffen, die dienstbaar zijn aan de gronden.

Dit moest dan wel allemaal gebeuren met het oog op de bebouwing van de grond.

Bestemd om te worden bebouwd

Onder het nieuwe begrip bouwterrein wordt voortaan verstaan: onbebouwde grond die kennelijk is bestemd om te worden bebouwd met een of meer gebouwen. Deze bepaling is dus veel ruimer. Of sprake is van een bouwterrein, hangt af van het antwoord op de volgende vraag: is op basis van objectieve gegevens sprake van een onbebouwd terrein dat is bestemd om te worden bebouwd? Dit is in ieder geval zo als wordt voldaan aan één van de vier oude voorwaarden. Verder is ook sprake van een bouwterrein, als uit een ander objectief gegeven blijkt dat het terrein op het moment van de levering was bestemd om te worden bebouwd. Ook de bedoeling van de toekomstige eigenaar om de grond te bebouwen, kan voldoende zijn. Dit moet dan wel worden ondersteund door objectieve gegevens. Neem voor meer informatie contact op met een RB-adviseur.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.