We staan voor jou op de bres

19 mei 2020

De overheid heeft de afgelopen maanden een heleboel gezondheidsmaatregelen getroffen, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen zijn genomen om de maatschappij te beschermen, maar hebben helaas ook een financiële keerzijde. Ze zijn met sneltreinvaart ingevoerd. Hierbij gold het credo: de regelingen moeten “eenvoudig” en “controleerbaar” zijn. We zien vanuit onze vereniging dat door de ruwheid van deze regelingen, veel van jullie, ondernemers, buiten de boot zijn gevallen. Het gevolg is dat velen van jullie financieel in zwaar weer, en sommige zelfs in een orkaan terecht zijn gekomen.

Vanuit onze organisatie zijn wij daarom voor jou in de bres gesprongen, door aandacht te vragen in politiek Den Haag. Dit hebben wij gedaan via onze contacten bij de Belastingdienst, de Ministeries en politieke partijen. We hebben tal van zaken zichtbaar en niet zichtbaar onder de aandacht gebracht, zoals de onduidelijkheid van uitstel van betaling en melding betalingsonmacht, het kunnen voldoen aan het urencriterium, het verlagen van het gebruikelijk loon dga en het aflopen van formele termijnen. We richten ons niet alleen op de huidige financiële situatie, maar denken ook aan jouw toekomst. Zo hebben wij ook fiscale knelpunten onderkend die mogelijk later gaan spelen. Als door een faillissement bijvoorbeeld niet kan worden voldaan aan de voortzettingseis van vijf jaar bij bedrijfsoverdrachten, die via de bedrijfsopvolgingsregeling zijn gelopen.

Naast de bovenstaande fiscale regelingen hebben we ook aandacht gevraagd voor knelpunten bij niet-fiscale regelingen, zoals de uitsluiting voor de NOW-regeling van startende ondernemers, bij bedrijfsoverdrachten of het wijzigen van de ondernemingsvorm in begin 2020. Ook de onbedoelde gevolgen van de NOW-regeling bij een uitbetaalde bonus of 13e maand in januari 2020 en de noodzaak van een Nederlandse bankrekening voor buitenlandse ondernemingen, alsmede de sociale verzekeringsplicht van grensarbeiders door het verplicht thuiswerken, zijn onder de aandacht gebracht.

Wij zijn als vereniging niet altijd direct zichtbaar als deze knelpunten worden gesignaleerd en opgelost. Met het bovenstaande willen wij je echter duidelijk maken dat we zeker in deze tijd voor jou op de bres staan.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.