Zo werk je thuis of ga je veilig naar kantoor

14 mei 2020

Waar sommigen nog de illusie hadden dat het thuiswerken binnenkort voorbij zou zijn, is die hoop na de persconferentie van woensdag 6 mei redelijk verdwenen. De boodschap: werk zoveel mogelijk thuis en als je naar kantoor moet, dan met een beperkte groep. Geschat wordt, dat dit voor de rest van het jaar geldt.

Mag je weer (een beetje) naar kantoor? Houd hier rekening mee!
Voor elk bedrijf is het lastig om die afweging te maken: starten we het kantoor weer langzaam op of is thuisblijven een optie? Soms is thuiswerken te ingewikkeld doordat systemen niet zodanig zijn ingericht. En soms zijn bepaalde overleggen bijvoorbeeld niet handig op afstand. In zo’n geval kan een bedrijf afwijken van thuiswerken. Vereiste is wel dat het kantoor voldoet aan de extra veiligheidsmaatregelen. We zetten op een rij wat er geregeld moet zijn om gevraagd te worden of aan anderen te vragen om naar kantoor te komen.

 • Er moet voldoende afstand gehouden worden, ook tussen werkplekken. Dat betekent in de meeste gevallen een beperking van het aantal mensen dat tegelijk op kantoor kan zijn.
 • Zorg voor voldoende gelegenheid voor desinfectie (om bureau’s tussendoor te poetsen, het koffiezetapparaat of de deksel van de prullenbak schoon te maken bijvoorbeeld).
 • Zorg voor duidelijkheid op de werkvloer door middel van bordjes en stickers. Laat zien welke werkplekken beschikbaar zijn, welke looprichting er is en hoe iemand veilig koffie of thee kan halen, of naar het toilet kan gaan.

Mag jij nog niet? Zo houd je het thuis vol!
Veel mensen zijn inmiddels al wel gewend aan het thuiswerken, maar zijn niet per se ingesteld op de lange duur hiervan. We hebben het niet meer over een periode van een paar weken, maar over wellicht een half jaar. En misschien laat de techniek het toe, maar alle live-gesprekken vervangen door telefonische overleggen, kan redelijk uitputtend zijn. Dus de hamvraag: hoe houd je het vol?

 • Zorg voor een goede werkplek, waar je lekker zit, jij je goed kan concentreren en niet (te veel) lastig gevallen wordt door de rest van je huishouden.
 • Start je dag zoals je normaal zou doen en zorg dat je niet in je pyjama achter je computer kruipt (het helpt echt).
 • Maak daarbij een planning, waarbij je doelen stelt voor die specifieke dag.
 • Neem regelmatig pauze en probeer niet acht uur lang achter je pc te zitten.
 • Bellen is leuk, maar probeer niet meerdere digitale overleggen achter elkaar te plannen. Een digitaal overleg is namelijk een stuk vermoeiender dan face-to-face.
 • En als laatste: zonder je niet af, en houd regelmatig contact met je collega’s.

Contact houden is makkelijk gezegd, maar hoe hou je het leuk? Hoe kom je aan je koffiepraat zonder die gedeelde koffieautomaat? Op het kantoor van het Register Belastingadviseurs hebben we meerdere activiteiten bedacht om met elkaar te blijven kletsen.

 • Microsoft Teams is voor ons een mooie oplossing om te bellen met een gezicht erbij. Heb je een vraag? Die is snel gesteld dankzij deze digitale oplossing. En wij gebruiken Teams, maar er zijn natuurlijk nog heel veel andere applicaties die vergelijkbaar werken.
 • Ieder team trapt de dag samen af. Zo blijven we op de hoogte van elkaars werkzaamheden en het is meteen een mooi moment om even te polsen hoe het met iedereen gaat. Of om een leuke ervaring van de dag ervoor te delen bijvoorbeeld.
 • Met de sportieve collega’s onder ons zijn we een planking challenge gestart, waarbij we iedere dag om 12.00 uur gaan planken. Waar we begonnen met één minuut, zijn we inmiddels meer in de buurt van de twee. En een voordeel: het is niet alleen heel gezellig, het houdt je ook gezond!
 • Verder delen we leuke momenten via foto’s op ons intranet. De mooie wandeling die je gemaakt hebt, die lekkere lunch waarvan je hebt genoten of dat grappige videogesprek dat je laatst had.

Zo zijn er natuurlijk legio opties. Het belangrijkste? Zorg dat je veilig blijft, dat je je goed voelt en dat je plezier blijft houden.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.