Knelpunten invoering UBO-register

2 mei 2019

We zijn het er wel over eens dat fraude, witwassen en de financiering van terrorisme zaken zijn die we zo veel mogelijk moeten opsporen en bestrijden. Maar is een UBO-register daar wel de beste manier voor?

CM-web heeft een uitgebreid artikel geplaatst over het UBO-register waar ook het RB aan mee heeft gewerkt. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende vragen die er zijn en wat de invoering van het register straks betekent voor financials in de praktijk. Het idee voor een UBO-register is afkomstig uit Europa.

Vanaf 10 januari 2020 moet ook Nederland beschikken over een UBO-register, waarin moet worden bijgehouden wie de ultimate benificial owner (UBO, de uiteindelijke belanghebbende) is van een rechtspersoon of andere juridische entiteit. Op deze manier kan de EU beter zicht houden op de geldstromen van en naar bedrijven. Het wetsvoorstel daarvoor is op 3 april 2019 ingediend. Het beheer komt in handen van de Kamer van Koophandel. Vanzelfsprekend zal het RB nog inhoudelijk reageren op dit wetsvoorstel. De nieuwe regeling raakt immers zowel de leden van het RB als hun klanten.

Adjay Pahladsingh RB: ‘In het voorstel dat er nu ligt, wordt de Kamer van Koophandel verantwoordelijk voor het bijhouden van het UBO-register. Maar ik betwijfel of zij wel de benodigde kennis en kunde hebben om deze complexe materie te organiseren. Want het gaat er niet alleen maar om dat de entiteiten zelf doorgeven wie die UBO’s zijn. De KvK moet ook gaan analyseren, ontrafelen of de gegevens wel juist zijn en handhaven bij fouten. Je kunt je afvragen of daar wel voldoende gekwalificeerd personeel voor zal zijn. Ik denk dat zij in de praktijk straks tegen flinke uitvoeringsproblemen gaan aanlopen.’

Peter Furer RB: ‘Deze regeling treft voornamelijk goedwillende, bonafide bedrijven. Er is slechts in een relatief gering aantal gevallen sprake van fraude of witwassen. Toch geldt de registratieplicht straks voor (vrijwel) iedereen.’

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.