Controle zelfstandigenaftrek

15 maart 2019

Heeft u zowel in 2017 als 2018 een omzet gehad van minder dan € 5.000? En heeft u in uw aangifte inkomstenbelasting 2017 zelfstandigenaftrek geclaimd? Dan heeft u, met het oog op uw aangifte over 2018, mogelijk al een brief ontvangen van de Belastingdienst. Geen brief ontvangen? Dan kunt u deze nog verwachten.

Zo’n lage omzet kan namelijk betekenen dat u niet langer voldoet aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek, zo wijst de Belastingdienst in de brief. Dit kan zijn omdat u bijvoorbeeld minder tijd heeft besteed aan uw onderneming of omdat u werk ernaast heeft gekregen. Daarom moet u voor uw aangifte inkomstenbelasting over 2018 goed controleren of u nog wel voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigenaftrek. Daarmee voorkomt u dat u ten onrechte de aftrek claimt en u later alsnog belasting moet terugbetalen.

U heeft (kort gezegd) recht op zelfstandigenaftrek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  2. U heeft in 2018 minimaal 1.225 uur besteed aan uw bedrijf (het urencriterium).

In de bij de brief van de Belastingdienst behorende bijlage (pagina 3), vindt u een verdere uitwerking van de voorwaarden.

Voor deskundig advies bent u bij een RB vanzelfsprekend aan het juiste adres.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.