Verzoek om teruggaaf btw zonnepanelen weer aan termijn gebonden

25 januari 2019

Wilt u in 2019 btw over uw zonnepanelen terugvragen? Dan moet u de Belastingdienst eerst verzoeken om een aangiftebiljet. Met ingang van 1 januari 2019 moet u dat verzoek doen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin het recht op teruggave is ontstaan. Koopt u de zonnepanelen in januari 2019? Of in december 2019? Dan moet u dus uiterlijk 30 juni 2020 verzoeken om een uitreiking van de aangifte. Daarmee wordt de tijd die eerder door de Hoge Raad werd gegeven drastisch ingekort. De Hoge Raad had immers bepaald dat er geen enkele termijn geldt voor het doen van een verzoek tot aangifte, als u aanspraak maakt op een teruggaaf van btw.

Na een tijdig verzoek zal de inspecteur u een aangiftebiljet uitreiken en een termijn stellen waarbinnen u de aangifte moet indienen. Bij een te laat verzoek krijgt u geen uitnodiging. U kunt dan wel nog de inspecteur verzoeken om een ambtshalve teruggaaf. Daarvoor geldt een termijn van vijf jaar na afloop van het kalenderjaar waarin de teruggaaf is ontstaan en u kunt niet naar de rechter als uw verzoek wordt afgewezen.

Let op: Ook als u de zonnepanelen heeft aangeschaft vóór 1 januari 2019, moet u rekening houden met deze nieuwe zesmaandstermijn. In dat geval gaat de termijn namelijk lopen vanaf 1 januari 2019. Heeft u bijvoorbeeld de zonnepanelen in 2016 aangeschaft, dan moet u vóór 1 juli 2019 verzoeken om een aangiftebiljet.

Weet u niet zeker met welke termijn u rekening moet houden? Een RB helpt u graag.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.