Brexit en btw; vraag tijdig een vergunning aan

25 januari 2019

De Brexitdeal is weliswaar afgeschoten, maar dat betekent zeker nog niet dat de Brexit zelf ook van de baan is. Mogelijk vragen de Britten wel om een verschuiving van de huidige datum van de Brexit. Al bestaat er nog altijd een kleine kans dat de Brexit helemaal niet zal doorgaan. De (nabije) toekomst zal en moet het leren. In ieder geval staat voorlopig nog de datum van 29 maart 2019.

Artikel 23-vergunning
Met het oog op de naderende Brexit heeft de Belastingdienst ondernemers die regelmatig goederen afnemen vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK), in een brief gewezen op de mogelijkheid om een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen.

Wordt het werkelijkheid dat het VK zich terugtrekt uit de Europese Unie (EU)? Dan moeten ondernemers vanaf dat moment aangifte doen en btw betalen bij de douane, iedere keer dat zij goederen vanuit het VK invoeren. Met een artikel 23-vergunning hoeft u geen btw meer te betalen bij de douane, maar kunt u de btw over de invoer verwerken in uw reguliere btw-aangifte.

Bij de brief heeft de Belastingdienst ook een aanvraagformulier voor de vergunning gevoegd. De Belastingdienst laat weten dat een ondernemer (uitgaande van een Brexit per 29 maart 2019) in ieder geval tijdig een reactie van de Belastingdienst ontvangt als het aanvraagformulier nog vóór 1 februari 2019 wordt ingezonden.

De Belastingdienst wijst in de brief nog op de verwerking in de aangifte. Zolang het VK nog een EU-land is moet u de ‘ingevoerde’ goederen nog als verwerving in de btw-aangifte opnemen bij 4b. Zodra het VK géén EU-land meer is, moet u de invoer vermelden in de btw-aangifte bij rubriek 4a als u een artikel 23-vergunning hebt.

Zorg dat u op de hoogte blijft en onderneem op tijd actie. Vanzelfsprekend kunt u voor een optimale begeleiding altijd terecht bij een RB.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.