Extra maatregel dreigt voor dga's

21 september 2018

Na wekenlang speculeren, lagen er met Prinsjesdag dan officieel acht(!) wetsvoorstellen waarin alle fiscale maatregelen voor de nabije toekomst zijn opgenomen. Tenminste, dat dacht iedereen. Maar wat bleek, niets was minder waar. Een dag later kwam de volgende nog uit te werken maatregel naar voren: ‘het ontmoedigen van excessief lenen in de eigen vennootschap’. Nog geen wetsvoorstel en het moet nog uitgewerkt worden maar, zoals blijkt uit de brief van de minister en staatssecretaris van Financiën hierover aan de Tweede Kamer, dit kan een behoorlijke impact hebben op het mkb. 

Wat betekent de maatregel?
Dga’s die geld lenen bij hun bedrijf, moeten belasting gaan betalen wanneer het totaalbedrag aan leningen boven de €500.000 uitstijgt. Het bedrag dat boven de € 500.000 uitstijgt wordt als inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 belast. Het belastingtarief in box 2 bedraagt nu nog 25%, maar inmiddels is voorgesteld om het per 2020 te verhogen naar 26,25% en per 2021 naar 26,9 %.
Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat de aangekondigde maatregel zo’n 23.000 dga’s (10% van de lenende ab-houders) betreft die samen een schuld van ruim €30 mrd hebben bij hun vennootschappen. De nieuwe heffing zou €4,5 mrd aan inkomstenbelasting betekenen.

Vanaf wanneer realiteit?
Mocht deze maatregel gerealiseerd worden, dan zou dit vanaf 1 januari 2022 gelden. Dit geeft de dga’s drie jaar de tijd om hun schuld af te lossen tot onder de € 500.000. Een andere optie die in de brief wordt genoemd, is om tegen het huidige box 2-tarief van 25% een dividenduitkering te doen die vervolgens kan worden gebruikt voor de aflossing van de schuld aan de vennootschap. Voor bestaande eigenwoningschulden aan de eigen vennootschap wordt een overgangsmaatregel getroffen. Hoe die er echt uit gaat zien verklapt de brief nog niet.

Reactie
Zoals al opgemerkt betreft het nu nog een uit te werken maatregel. Het kabinet wil het definitieve wetsvoorstel in het voorjaar van 2019 aanbieden aan de Tweede Kamer. Deze maatregel treft vooral het mkb. U kunt dan ook van ons verwachten dat wij de ontwikkelingen op de voet zullen volgen en zeker onze stem in Den Haag zullen laten horen. Houd onze website in de gaten voor een update. En in de tussentijd kunt u uiteraard bij uw RB terecht voor vragen over uw huidige situatie.

 

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.