Een fiets van de zaak wordt fiscaal aantrekkelijker

30 maart 2018

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en het vermindert files. Daarom wil het kabinet de fiets van de zaak fiscaal stimuleren. Dat heeft staatssecretaris Snel van Financiën, mede namens staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, op 19 maart 2018 in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Geen kilometers meer bijhouden
Er moet een simpele regeling komen voor werkgevers die een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan hun werknemers. Hiervoor zouden zij, net als bij de auto van de zaak, een forfaitaire bijtelling tot het belaste loon kunnen rekenen. Een stuk eenvoudiger dan het huidige systeem.

Nu moet de werkgever namelijk de werkelijk gereden privékilometers vermenigvuldigen met de werkelijke kilometerprijs, eventueel verminderd met de eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik. De kilometerprijs bestaat uit de kosten per kilometer aan afschrijving, onderhoud, verzekering en eventueel elektriciteit. Volgens de branche wordt er door deze ingewikkelde berekening veel te weinig gebruik gemaakt van een fiets van de zaak.

Nog even wachten
U moet nog wel even wachten op deze fiscale aanpassing. De nieuwe regeling wordt de komende tijd samen met brancheverenigingen uitgewerkt en moet per 1 januari 2020 ingaan.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.