Btw op aanschaf zonnepanelen tijdig aangevraagd!

2 februari 2018

Heeft u in het verleden zonnepanelen aangeschaft, maar geen btw teruggevraagd? Dan biedt een recente uitspraak van de Hoge Raad mogelijk uitkomst.

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad beslist dat het tijdig verzoeken om uitreiking van een btw-aangifte alleen verplicht is als btw moet worden betaald. Dit verzoek moet uiterlijk worden gedaan binnen één maand na afloop van de aangifteperiode (maand of kwartaal) waarover de btw is verschuldigd. Volgt uit de aangifte echter een teruggave, dan geldt die termijn van een maand niet, en kan ook later nog worden verzocht om uitreiking van een aangiftebiljet. Als de aangifte vervolgens binnen de door de inspecteur gestelde termijn wordt ingediend, is het verzoek om teruggave op tijd gedaan.

Het arrest van de Hoge Raad is van belang voor alle startende ondernemers die te laat hebben verzocht om uitreiking van een aangifte omzetbelasting waaruit een teruggave zou volgen. Zij kunnen alsnog een verzoek om teruggave van btw doen. Dit geldt ook voor particulieren die de omzetbelasting op hun zonnepanelen nog niet hebben teruggevraagd. De Belastingdienst heeft voor deze groep een apart aanvraagformulier ter beschikking gesteld.

In geval van een verzoek om teruggave, is er geen wettelijke termijn voor het verzoek om uitreiking van een aangifte, aldus de Hoge Raad. Toch geeft de Belastingdienst wel een termijn van vijf jaar mee aan het teruggaveverzoek. Heeft u de zonnepanelen in 2013 aangeschaft, dan moet u dat verzoek (volgens de Belastingdienst) uiterlijk in 2018 doen.

Vanzelfsprekend bent u bij een RB aan het juiste adres voor een optimale begeleiding.

Naar aanleiding van het arrest heeft het Ministerie van Financiën onlangs de veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen, opnieuw uitgebracht. Het betreft een voorlopige versie. Deze versie zal zo spoedig mogelijk worden aangevuld met nieuwe informatie.

 

Update 6 april 2018: De Belastingdienst heeft inmiddels de definitieve aangepaste werkwijze bekend gemaakt. Wij verwijzen u daarvoor naar ons bericht van 6 april 2018. Opvallend is dat u toch nog btw kunt terugvragen op zonnepanelen die u in 2013 of eerdere jaren heeft gekocht. Dit in tegenstelling tot het hier verwoorde eerdere standpunt van de Belastingdienst.

Update 25 januari 2019: na het eerder besluit om de termijn voor een verzoek tot teruggave te laten vervallen, heeft de Belastingdienst nu toch besloten om weer een termijn in te voeren. Lees wat dit precies voor gevolgen heeft in ons bericht van 25 januari 2019.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.