Belastingadviseur tussen wet en ethiek

Dit event is gecancelled

RB Jongerencongres 2019

Helaas moeten we mededelen dat het Jongerencongres op 8 november 2019 is gecancelled. We gaan kijken naar een alternatief op een andere datum, wellicht in een andere vorm. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.


Op vrijdag 8 november is het RB Jongerencongres. Het evenement vindt plaats in Utrecht op loopafstand van het station en is exclusief en gratis voor studenten (hbo / wo) Fiscaal Recht & Fiscale Economie.

Dit jaar gaan we dieper in op het thema ‘De belastingadviseur tussen wet en ethiek’. Want als belastingadviseur balanceer je tussen geest en letter van de wet. En met één verkeerde beslissing kan je integriteit verloren zijn. Het nadenken over goed handelen en ethiek is een kernkwaliteit van de belastingadviseur. Wat is toelaatbaar? En vooral: deugt het?

Lessen van experts uit de praktijk

De belastingmoraal van bedrijven komt in toenemende mate onder een vergrootglas te liggen. In de afgelopen maanden kwamen onder meer Uber, Shell en Philips negatief in het nieuws over de hoeveelheid belasting die zij betalen. Het vinden van de fiscaal meest gunstige weg is geen strafbaar feit, maar hoe weet je wanneer je de morele grens bereikt? Dat je werk en adviezen binnen het maatschappelijk geaccepteerde vallen? Hoe ontwikkel je de juiste voelsprieten?

We starten het inhoudelijke programma met een aantal dilemma’s waar je als belastingadviseur mee te maken kunt krijgen. Vervolgens neemt internationaal belastingadviseur Suniel Pancham je mee in wat ethiek in de praktijk betekent en hoe je in bepaalde situaties kunt handelen.

Binnen kantoren worden ethische dilemma’s besproken in een zogenaamd vaktechnisch overleg (VTO). Anna Gunn, die werkte in de internationale belastingadviespraktijk van PwC, geeft uitleg hoe een dergelijk overleg er aan toe gaat. Je gaat naar huis met praktische tips & tricks hoe jij je als beginnend belastingadviseur kunt opstellen in een VTO.

Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap, neemt je afsluitend mee in de rol van onbewuste processen in het brein die spelen bij ethische beslissingen. Hoe werken die processen? En wat voor invloed hebben die op jouw besluitvorming?

Kortom, een interactief en inspirerend programma dat je niet wilt missen!.


Werkgeverslunch – maak kennis met top werkgevers!

Kennismaken met potentiële werkgevers of stagebedrijven onder het genot van een lunch. Dat is het startpunt van het congres. In drie ronden krijg je de gelegenheid om diverse bedrijven uit de mkb-adviespraktijk te leren kennen. Je kunt de experts van de bedrijven alles vragen over werken in de mkb-adviespraktijk. Hoe ziet een werkdag van een RB eruit? Wat is de cultuur binnen een bedrijf en hoe verloopt het contact met de klanten? Op welke manier bouw je aan een carrière binnen deze bedrijven? Kortom pak deze kans om al je vragen te stellen, wie weet leg jij contacten voor de toekomst! We hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de lunch dus meld je snel aan!

Highlights - Jongerencongres 2019

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.