'Ik adviseer, dus ik besta… (niet)'

Meld je direct aan

We kunnen de wereld van morgen niet vormgeven met de regels van gisteren

‘If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough,’ aldus Albert Einstein. Dat is volgens ons als Jong RB precies waar het misgaat in het huidige belastingstelsel. Het is zo complex dat het al zijn kracht heeft verloren. Vooral de jongeren zijn daar de dupe van. In tegenstelling tot verworven rechten van veel ouderen, klinkt het geluid van onze generatie onvoldoende door in politiek Den Haag.

Daarom springen wij voor hen in de bres. Omdat het allemaal al ingewikkeld genoeg is, hebben wij een aantal ankerpunten geformuleerd om jongeren de springplank te kunnen geven die ze verdienen. Zo werken we samen aan een eenvoudiger en eerlijker belastingstelstel. Want we kunnen de wereld niet vormgeven met de (zeer complexe) regels van gisteren.


Waarom TaxY

Het is een gegeven dat jongeren (‘generatie Y’) beduidend anders in het leven staan. Zij hebben een andere kijk op werk, ondernemen, bezit, ouder worden enzovoort. Daarbij leven zij in een andere wereld. Digitaal, DIY, nieuwe merken (smart industry, Uber, Airbnb etc.), ZZP en start-ups, duurzaamheid, pensioenen, wonen en werken, zorg etc.

In een wereld die verandert moeten de belastingregels mee veranderen. Voor de ontwikkeling van jongeren (en dus van onze samenleving) is een ommekeer in het belastingsysteem nodig.

Jong RB heeft een doortimmerd advies geschreven om het systeem aan te passen. De overheid moet namelijk terdege rekening houden met deze belangrijke en grote groep die binnenkort de backbone van onze samenleving is.


Eigentijdse visie op belastingstelsel

De RB Jongerencommissie zet zich in om politiek Nederland de helpende hand te bieden. Samen met een grote groep Jong RB-leden en stakeholders (o.a. jongerenorganisaties van de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht) is er uitvoerig gesproken en nagedacht wat er nodig is om een belastingstelsel te ontwerpen dat met zijn tijd meegaat. Minder fiscale regels, geen ongewenste scheefgroei en onbegrijpelijkheid. Dit heeft medio 2017 al geleid tot een eerste uitgangspuntennotitie, welke verstuurd is aan de politiek om het belang duidelijk te maken.

Hier moet je bij zijn

  • Heb je al een idee hoe jouw toekomst als fiscalist eruit gaat zien? Welke klanten adviseer je? Waar hebben deze klanten behoeften aan? En welke vaardigheden heb jij nodig om je werk goed te doen? Laat je inspireren door onze topsprekers. Wil je weten wie deze sprekers zijn? Kijk dan hier.

  • Kom netwerken met andere jonge fiscalisten. Onder het genot van een hapje en een drankje is niks zo leuk als je eigen vak te bespreken.

  • Speciaal voor studenten is er een walking lunch met werkgevers. Ben je benieuwd hoe leuk het is om te werken als belastingadviseur in het mkb? Kom dan een praatje maken en wie weet scoor je wel een uitdagende stageplaats of een leuke eerste baan.

  • Dit jaar is Strandzuid in Amsterdam de sfeervolle setting van het RB Jongerencongres. De locatie is goed bereikbaar. Zet je fiets voor de deur, pak het OV of parkeer je auto op de parkeerplaats en zorg dat je erbij bent. Lees hier meer informatie over de locatie

Uitreiken visiedocument in politiek Den Haag

Op donderdag 17 mei 2018 is het TaxY visiedocument officieel aangeboden aan politiek Den Haag. Ralph Rijnders, voorzitter Jong RB, overhandigde de uitgangspunten aan Rens Raemakers, lid van de Tweede Kamer voor D66. Rens vindt het enorm belangrijk dat jongeren, dé toekomst, het gevoel hebben gehoord te worden in de Tweede Kamer. Dat is ook precies het doel van het visiedocument, namelijk jongeren een stem geven op fiscaal gebied.

Het visiedocument is daarnaast ook officieel overhandigd aan drs. Jan IJzerman, directeur van de directie Directe Belastingen bij het DG Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën. Jong RB gaat graag het gesprek aan en kijkt uiteraard uit naar de reacties op de gedane voorstellen.


TaxY


Over Jong RB / RB Jongerencommissie

Jong RB is een professioneel netwerk voor jonge RB-leden (tot en met 35 jaar). Er worden jaarlijks diverse bijeenkomsten georganiseerd waarbij het accent ligt op de fiscale actualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Ook is er volop gelegenheid om te netwerken met andere jonge belastingadviseurs.

De RB Jongerencommissie behartigt de belangen van de Jong RB-leden, biedt een platform waar jongeren hun mening kunnen uiten, brengt jonge leden bijeen om met en van elkaar te leren, levert een positieve bijdrage aan de toekomst van het beroep en vervult tevens een adviesfunctie naar het RB-bestuur.


Over het RB

Het Register Belastingadviseurs (RB) is met ruim 7.500 leden dé beroepsvereniging van belastingadviseurs voor het mkb. Zij kunnen bij het RB terecht voor belangenbehartiging richting overheid en politiek, vaktechnische informatie en ondersteuning in de beroepsuitoefening, opleidingen om RB te worden en PE-cursussen om hun kwaliteit en kennis op peil te houden. Ondernemers vinden in ‘hun’ RB een integer, pragmatisch adviseur met uitgebreide fiscale kennis en ervaring, en gevoel voor ondernemerschap.

Schrijf u in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.