case facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share
facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share

Zo adviseert een RB over grensoverschrijdende fiscaliteit

In 1998 rondt Joram Schrijver de KLM Flight Academy af. De gehoopte baan als piloot bij KLM blijft echter uit. Zoals de meeste van zijn studiegenoten wijkt Joram uit naar het buitenland. Uiteindelijk gaat hij in 2000 voor het Duitse Lufthansa Boeing 747’s vliegen. Hij blijft echter met zijn vrouw in Castricum wonen, aan de Nederlandse kust. Dat heeft de nodige fiscale gevolgen.

Joram heeft het al 17 jaar erg naar zijn zin bij Lufthansa. Werken in Duitsland en wonen in Nederland levert wel de nodige moeilijkheden op. “Europa is nog allesbehalve één als het om belastingen gaat. Het vervelende is dat je daar later pas achter komt. Als je jong bent, ben je allang blij dat je een mooie baan hebt gevonden. En het is niet alleen de belasting. De eerste jaren kreeg ik nog in D-marken betaald. Die moest ik dan in Nederland weer inwisselen voor guldens. Maar ook verzekeringen afsluiten en belastingaangifte doen is ingewikkelder.” In 2002 wordt Joram daarom klant bij Team Vervoort, een fiscaal advieskantoor uit Haarlem.

“Grensoverschrijdende fiscaliteit is altijd een hele puzzel.”
Joram Schrijver
Piloot Lufthansa

Simone Sikkens is een van de RB’ s die bij Team Vervoort werken. “Er zijn veel verschillende belastingen,” vertelt ze. “Je kunt je als RB daarom op allerlei gebieden specialiseren. In dit geval gaat het om grensoverschrijdende fiscaliteit, het terrein van het verdragenrecht. Dat is altijd een hele puzzel. Als je het goed doet, kun je mooie resultaten behalen voor je klanten. Maar het is ook een kwestie van verwachtingen managen; sommige mensen verwachten dat ze dankzij jou bijna geen belasting meer hoeven te betalen, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval.”

Voor Joram verzorgt Team Vervoort ieder jaar de Nederlandse inkomstenbelastingaangifte. Maar elk jaar is er wel weer iets speciaals, vertelt Simone. Eén van de eerste uitdagingen die Joram bij zijn RB neerlegt, is een geschil met de Nederlandse Belastingdienst. De vraag is of Nederland belasting kan heffen over het gedeelte van het inkomen dat niet in Duitsland is belast. Onder begeleiding van Team Vervoort wordt dit geschil opgelost via de rechter. Het mooie is dat de uitkomst geldt voor alle piloten in een vergelijkbare situatie.

BM roses kas exterieur

Op dit moment hebben veel piloten vragen over het gewijzigde belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Joram: “Tot nu toe betaalden wij als piloten inkomstenbelasting in Duitsland. De overheid wilde dit zo wijzigen dat we in Nederland belasting zouden moeten betalen. Dat heeft voordelen. We zouden dan van verschillende aftrekposten gebruik kunnen maken, zoals de hypotheekrenteaftrek. Aan de andere kant is de belastingdruk in Nederland iets hoger dan in Duitsland. Bij de meeste piloten pakte dit op de lange termijn negatief uit. Sommigen zouden tot wel 25% meer belasting moeten betalen!”

Om tegen deze verdragswijziging in actie te komen, richt Joram met enkele andere piloten de Stichting Nederlandse Verkeersvliegers Duitsland op. Samen bereik je immers meer dan alleen. De stichting lobbyt tegen de verdragswijziging. Team Vervoort helpt ze daarbij met belastingtechnisch advies. Het initiatief heeft succes: uiteindelijk gaat de verdragswijziging van tafel . “Een prachtig resultaat,” vertelt Simone. “Dat betekent dat het voor de toekomst ook voor andere piloten is geregeld. En dat is belangrijk omdat veel Nederlandse piloten in het buitenland gaan werken.”

“Sommige piloten zouden tot wel 25% meer belasting moeten betalen.”
Joram Schrijver
Piloot Lufthansa

Wat interessant is aan het terugdraaien van de verdragswijziging, is dat er nu een overgangsregeling van toepassing is. Simone: “Deze regeling houdt in dat mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, eenmalig mogen kiezen in welk land ze hun inkomen opgeven. In het verleden hebben zij namelijk vaak een zogenaamde stallingsbeschikking gekregen. Dit houdt in dat ze de aftrek die ze zouden hebben gekregen als ze in Nederland belasting hadden betaald, mogen doorschuiven naar een later moment. Als ze nu één jaar in Nederland belasting betalen, kunnen ze die aftrek benutten. Dat levert ze een belastingbesparing op. Het kan echter slimmer zijn om de gestalde aftrek te laten staan en het inkomen in Duitsland te laten belasten. Dat moeten we per persoon uitrekenen. In het belastingrecht is het nooit zomaar A of B. Er spelen altijd details mee die ieder geval uniek maken.”

Door de ervaring met de stichting heeft Joram veel fiscale kennis opgebouwd. Het voornaamste wat hij heeft geleerd? “Het is erg ingewikkeld. Niet alleen heb je te maken met complexe wetgeving, maar daarbij is ook nog eens ieders situatie anders. Iedereen heeft weer een andere hoeveelheid spaargeld, een andere hypotheek, enzovoort. En dan spelen ook nog andere vragen mee. Waar bouw je bijvoorbeeld pensioen op?”

“In het belastingrecht is het nooit zomaar A of B.”
Simone Sikkens, RB

Het is vooral deze inhoudelijke puzzel die Simone zo aantrekt in het beroep. Maar dat is niet alles: “Als belastingadviseur heb je ook te maken met een sociale kant: je ontmoet veel verschillende mensen en je moet op verschillende manieren adviseren. Juist die combinatie maakt het beroep zo interessant en uitdagend.”

BM roses kas exterieur

Joram Schrijver, Piloot Lufthansa

Joram Schrijver is piloot bij Lufthansa en oprichter van de Stichting Nederlandse Verkeersvliegers Duitsland. Hij woont in Nederland.

Simone Sikkens, RB

Simone Sikkens studeerde fiscaal en notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na 12 jaar als belastingadviseur bij EY, gaat ze als kandidaat-notaris aan de slag bij het internationale advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Haar hart ligt echter toch bij het belastingadvies en na enkele jaren stapt ze over naar de fiscale specialisten van Team Vervoort.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.