case facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share
facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share

Zo adviseert een RB een zzp'er over financiële planning

Aan de keukentafel in haar huis denkt Elisa Salentijn na over de toekomst van haar bedrijf. Ze werkt er aan opdrachten voor klanten. Ze doet er haar administratie. En ze bespreekt er haar financiële toekomst met haar RB, Hans Bosch.

Elisa begint haar carrière bij de Hollandse Signaalapparaten, een producent van verkeerssystemen. Na een lange loopbaan, die onder meer langs Centraal Beheer en Wageningen University & Research leidt, zit ze plots zonder baan. Hoewel het niet moeilijk voor haar is om een andere baan te vinden, kiest ze voor het ondernemerschap. Onder de naam ES Communicatie gaat ze als zzp’er aan de slag.

“Het geeft me enorm veel rust om te weten waar ik aan toe ben.”
Elisa Salentijn
ES Communicatie

“De activiteiten van ES Communicatie zijn heel breed,” vertelt Elisa. “Ik help de ene klant om een intranet in te voeren, voor een andere klant schrijf ik een communicatiestrategie. Ik geef communicatieadvies, begeleid projecten en schrijf teksten voor social media en websites. Daarnaast kunnen mensen mij inhuren als coach.”

Elisa kent Hans al lang. “Een jaar of dertig, veertig,” vertelt ze. “We zaten samen op de middelbare school in Apeldoorn. We zaten vroeger in dezelfde vriendenclub. Maar na mijn scheiding, nu alweer 20 jaar geleden, zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren. Via LinkedIn kwamen we weer in contact. Dat was net toen ik nadacht over een eigen bedrijf. Nu is voor jezelf beginnen best risicovol. Zeker omdat ik de kostwinner ben. Daarom heb ik Hans gevraagd om eens mee te kijken naar mijn financiële situatie.”

BM roses kas exterieur

Voor Hans was dit niet alleen een leuke opdracht. Het was voor hem interessant omdat hij ook net bezig was met de start van zijn eigen kantoor. Na maar liefst 28 jaar bij de Belastingdienst en enkele jaren bij een belastingadvies- en een accountantskantoor begint hij samen met een oud-collega een eigen fiscaal advieskantoor. “Het is gewoon erg interessant om te zien hoe een andere ondernemer dingen aanpakt. Met name op het gebied van communicatie kon ik van Elisa leren.”

“Het geeft een kick om een startende ondernemer te helpen.”
Hans Bosch, RB

Inhoudelijk zijn de werkzaamheden niet enorm spannend. “Bewerkelijk is het wel. Het is vooral producten schrapen,” zegt Hans. “Gegevens van alle pensioenen, de spaarpotjes, alle verzekeringsproducten, de hypotheken. Al die gegevens vertaal je dan in een inkomsten- en uitgavenstroom. Daarna kun je pas berekeningen maken over de financiële situatie in de toekomst.”

Uiteindelijk kan Hans Elisa een document van zo’n 20 pagina’s overhandigen. Een handig overzicht van alle financiën. Inkomsten, uitgaven, pensioenvoorzieningen, hypotheken, verzekeringen, enzovoorts. Elisa is er erg blij mee: “Het geeft me enorm veel rust om te weten waar ik aan toe ben. Hans heeft me veel inzicht gegeven in mijn situatie. Ik weet nu bijvoorbeeld hoeveel geld ik moet verdienen om het over een paar jaar rustig aan te kunnen doen. Ik heb echt het idee dat ik nu aan het investeren ben voor mijn toekomst.” Hans vindt het heel verstandig dat Elisa voor een advies heeft gekozen. “Voor een startende ondernemer is het natuurlijk best prijzig. Maar zo’n advies geeft je rust en inzicht. En het scheelt je bergen tijd. Tijd die je in je bedrijf kunt stoppen.”

“Soft skills zijn voor een RB bijna net zo belangrijk als fiscale kennis.”
Hans Bosch, RB

“De kick van dit advies is voor mij niet zozeer de inhoud,” vertelt Hans, “maar het feit dat je een startende ondernemer echt kunt helpen. De technische inhoud is maar een deel van het vak. In het verleden heb ik lange fiscale memo’s geschreven. Dat is ook leuk, maar dit vergt hele andere skills, zoals luisteren en verbinding zoeken met de klant. Je bent tenslotte zijn fiscale vertrouwenspersoon. Die zogenaamde soft skills zijn voor een RB bijna net zo belangrijk als zijn fiscale kennis.”

BM roses kas exterieur

Elisa Salentijn, ES communicatie

Elisa Salentijn is als zzp’er actief onder de naam ES Communicatie. Ze leerde het communicatievak bij Centraal Beheer en werkte onder meer als communicatieadviseur en afdelingshoofd interne communicatie voor Wageningen University.

Hans Bosch, RB

Hans Bosch RB is mede-eigenaar van CIJNS|Erfzaken. Hij werkte 28 jaar bij de Belastingdienst en was daar onder meer procederend inspecteur en eindverantwoordelijk voor de fiscale techniek . Hans is docent en lid van de vakgroep Estate Planning van het Register Belastingadviseurs.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.