case facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share
facebook twitter linkedin play pause refresh expand contract close sound mute share

Zo adviseert een RB als gedachtegoed moet worden omgezet naar een rechtsvorm

Met een paar miljoen mensen op hetzelfde moment de toekomst van Europa bespreken, dat is de droom van cartograaf Sietse Rauwerdink en ‘ontdekkingsreiziger’ Hendrik-Jan Martens, samen eigenaar van De Koers. Ze ontwikkelden hard copy en digitale instrumenten om grote groepen mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. De kernwaarden dialoog en co-creatie zijn bij alles wat ze doen leidend. Zo ook bij de fiscale uitdagingen die ze samen met hun Register Belastingadviseur Sebastian van Wijk aangaan. “We kunnen zo drie uur praten over bijvoorbeeld rechtsvormen. Maar dan hebben we wel een oplossing waar iedereen vertrouwen in heeft.”

Sietse had het tien jaar geleden al door: als we positieve verandering willen realiseren, dan moeten mensen vaker écht met elkaar in gesprek. Hij ontwikkelde de KoersKaart: een gedrukt dialooginstrument waarmee elk thema kan worden aangepakt. “Gedurende twee speeluren gaan vier tot acht spelers per tafel aan de slag met negen op maat samengestelde vraagblokken die op een grote bordspel-achtige kaart zijn afgedrukt. De onderwerpen zijn gekozen door de opdrachtgever, deelnemers worden uitgedaagd hun mening te delen zodat er dialoog ontstaat. Bij Philips en AkzoNobel werden op deze manier meer dan duizend werknemers geattendeerd op de vraag: hoe duurzaam inzetbaar ben jij eigenlijk?” licht Sietse toe.

“We wilden hoofdelijke aansprakelijkheid voorkomen.”
Sietse Rauwerdink

Vof

Dat precies in de opstartfase Hendrik-Jan na een eerdere kennismaking weer contact zocht, bleek een typisch gevalletje serendipity. Twee mannen die op dezelfde manier naar de wereld kijken, is een sterke basis voor een samenwerking. Sebastian van Wijk, RB bij Schipper Accountants B.V., hielp ze deze officieel te maken.

Toen Sietse en Hendrik-Jan zich twee succesvolle jaren later afvroegen of een vof nog wel de meest geschikte rechtsvorm was, vroegen ze advies aan Sebastian. Sietse: “In 2016 hebben we ons portfolio uitgebreid met een digitaal dialooginstrument. Vertrouwelijke informatie wordt digitaal gedeeld en dat vergroot de kans op schadeclaims wanneer we bijvoorbeeld te maken krijgen met een privacylek. We wilden hoofdelijke aansprakelijkheid voorkomen.”

Co-creatie

De overstap naar een bv leek logisch, maar voor Sietse en Hendrik-Jan was het niet zo eenvoudig. Hendrik-Jan: “We werken met een flexibele schil van mensen. Omdat co-creatie ons speerpunt is, willen we dat iedereen die met ons gedachtegoed werkt zich eigenaar voelt. De rechtsvorm van ons bedrijf kan dat gevoel positief én negatief beïnvloeden, dus een weloverwogen keuze was gewenst.”

“De overstap naar een bv was voor ons niet zo eenvoudig.”
Hendrik-Jan Martens

Gelijkwaardig

Sebastian: “We hebben alle opties uitgeplozen, waaronder de coöperatie. Die vorm sprak Sietse en Hendrik-Jan vanwege de gelijkwaardigheid van partijen enorm aan. Toch stond ik er niet achter. De scheiding tussen het intellectueel eigendom van De Koers en de activiteiten zou volledig verdwijnen. Dat komt de productkwaliteit niet ten goede. Ook is het internationaal gezien niet de slimste keuze: in het buitenland is de Nederlandse coöperatie mogelijk een vreemde eend in de bijt.”

Overtuigen

Hendrik-Jan: “Op dat moment voelden we ergens wel dat een standaardoplossing – van vof naar bv – de beste was, maar we waren nog niet overtuigd. Co-creatie is voor ons zó belangrijk. Gelukkig begreep Sebastian dat ook en nam hij uitgebreid de tijd om alle andere mogelijkheden te bespreken.” Uiteindelijk vloeide De Koers van een vof, samen met de eenmanszaken van Sietse en Hendrik-Jan, over in een bv. De persoonlijke holdings van Sietse en Hendrik-Jan zijn grootaandeelhouders in de tussenholding en daaronder hangen een werkmaatschappij en een Intellectual Property B.V.

De Koers zal een beroep op Sebastian blijven doen. Hendrik-Jan: “We onderzoeken de mogelijkheden om in de toekomst een mede-eigenaar toe te laten treden en we kijken over de grenzen heen.” “Het is toch fantastisch dat ik dit soort inspirerende ondernemers in de volste breedte en op elk punt in de ontwikkeling van hun onderneming kan bijstaan?!” voegt Sebastian enthousiast toe. Sietse vult aan: “Het is maar goed dat er RB’s bestaan. Zonder Sebastian waren we nu nog steeds op zoek naar de juiste rechtsvorm, met alle gevolgen van dien.”

“Een coöperatie is internationaal gezien niet de slimste keuze.”
Sebastian van Wijk, RB
Van Nelle

Sebastian van Wijk - RB en partner bij Schipper Accountants B.V.

Binnen de studie Management, Economie en Recht kwam Sebastian van Wijk in aanraking met het fiscale vak. Al tijdens zijn vervolgopleiding Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam startte hij bij KPMG Meijburg, maar zo’n grote organisatie paste niet bij hem en vice versa. Hij maakte de overstap naar het mkb, om er vervolgens nooit meer weg te gaan. In de veertien jaar dat hij nu bij Schipper Accountants werkt, is hij opgeklommen tot partner. Ook is hij verantwoordelijk voor vaktechniek binnen alle twaalf vestigingen die de Schipper Groep telt.

Sietse Rauwerdink - mede-eigenaar De Koers

Toen Sietse Rauwerdink na zijn studie Bedrijfswetenschappen als consultant bij een organisatieadviesbureau aan de slag ging, is hij zich gaan toeleggen op het vormgeven van dialooginstrumenten om grote groepen mensen in gesprek te brengen. Vanaf 2011 heeft hij dit gedachtegoed als ondernemer verder doorontwikkeld tot de zelfsturende KoersKaart en sinds 2014 als partner in De Koers.

Hendrik-Jan Martens - mede-eigenaar De Koers

Als internationaal salesmanager zette Hendrik-Jan Martens commerciële distributienetwerken op in het Midden-Oosten en Azië. Hij zag daar grote verspilling in de totale keten. Tijdens zijn Master of Business Administration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ging hij op zoek naar verduurzaming. Hij ontwikkelde een interactief digitaal platform waarop bedrijven video’s over hun bedrijfsvoering kunnen plaatsen en werknemers en andere belanghebbenden kunnen reageren, zodat er dialoog ontstaat. Het was de eerste stap richting de digitale KoersKaart.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.