“Bedrijfsopvolging: je kunt het beter goed doen dan snel.”


BM Roses is een rozenkwekerij met zo’n 8 miljoen euro omzet per jaar. In de kassen werken 16 vaste medewerkers en continu zo’n twintig tot dertig uitzendkrachten. Eigenaar Ad van Marrewijk zit al zo’n dertig jaar in het bedrijf en denkt na over de bedrijfsopvolging. Zijn RB denkt met hem mee.

De schaalvergroting in de agrarische sector maakt het moeilijk om je bedrijf over te dragen. Bijna niemand heeft hier genoeg kapitaal voor. Daarom is een geleidelijke overname standaard geworden. Dat is ook de wens van Ad: “Mijn oudste zoon en mijn bedrijfsleider willen het bedrijf graag overnemen. Het idee is dat ik me langzaam terugtrek, terwijl zij steeds meer verantwoordelijkheden naar zich toetrekken. Zo krijgt mijn zoon de nodige leertijd en kan iedereen in het bedrijf langzaam wennen.”

Natuurlijk zou Ad de overname het liefst zien zonder dat er grote bedragen naar de Belastingdienst gaan. “Een overname is al kapitaalintensief, als je ook nog eens geld moet betalen aan de Belastingdienst, dan lijdt het bedrijf daaronder.” Daarnaast wil Ad de deur niet dichtgooien voor zijn twee jongere zoons van 15 en 13 jaar. Misschien willen die later ook een rol spelen in het bedrijf.

Ad is tevreden met het advies van de RB. “Ik kan straks met pensioen, mijn zoon en bedrijfsleider kunnen het bedrijf langzaam overnemen, het bedrijf kan gezond verder en mijn andere zoons kunnen later beslissen wat ze willen doen.” Dat het proces in totaal bijna twee jaar duurt, deert hem niet. “Bedrijfsopvolging is nu eenmaal ingewikkeld. En als het goed is doe je het maar één keer. Je kunt het dus beter goed doen dan snel.“

Lees ook de antwoorden van de RB op de veelgestelde vragen over bedrijfsopvolging.

Schrijf je in voor de RB nieuwsbrieven

Wil jij het belangrijkste fiscale nieuws in je inbox ontvangen? Of de leukste tips en nieuws over het beroep van belastingadviseur en hoe je dat kunt worden? Schrijf je dan nu in voor de periodieke nieuwsbrief RB voor mkb of RB Worden.

Op zoek naar een cursus om je kennis op peil te houden of een verdiepingsslag te slaan? Ontvang wekelijks ons cursusaanbod in je inbox!

Meld je hieronder dus snel aan voor de nieuwsbrief afgestemd op jouw wensen.